Cred ca vine un moment în parcursul vieții tale, când aceasta întrebare este inevitabilă.Te simți în aer, nu-ți găsești locul, ești agitat mereu și parcă nimic nu te multumește. Nu întelegi cum ai ajuns în acest punct în care bați pasul pe loc.Realizezi că tot ce ai trait până acum a fost o iluzie. Și dacă te gândești că urmezi o școală care doar te determină să memorezi informații, pentru a te situa în tabăra celor superiori sau inferiori și nicidecum care te pregatește pentru viață, parcă nu mai pare chiar de înțeles. Ți se pare că mai mult involuezi decat evoluezi, tehnologia e în continua schimbare și dezvoltare, iar noi, oamenii de rând ne batem între noi pentru a fi angajați și realizezi că în ritmul ăsta mai mult decât să fii angajatul lunii, nu vei putea avansa.
Eu zic sa aruncăm o privire retrospectivă...
De cele mai multe ori, ești învățat de mic că trebuie să urmezi o școală, să înveți bine, ba chiar foarte bine, să fii bun la toate materiile pentru că nu se știe care te va ajuta în viața, să iei bacalaureatul cu o notă mare, pentru a-ți asigura intrarea la o facultate apreciată, preferabil să fii la buget, pentru că ai tăi părinți nu-și permit să te susțină financiar și în plus, ești major, trebuie să te descurci dacă vrei să ai un loc respectat într-o societate care se bazează pe orice, mai puțin pe respect. Ți se inoculează ideea că la finalizarea facultății ai asigurată o profesie pe care să o urmezi și tot ce faci e să continui ce ai învățat, iar toți cei din jur așteaptă nerăbdători să surprindă acel moment.
I R E A L
Ei bine, ceea ce vreau să evidențiez e faptul că viitorul tău este creionat într-un mod deficitar, care nu se pliază pe realitatea înconjurătoare. În mod clar, sistemul de învățământ e depășit, iar oamenii sunt și mai derutați de toate schimbările care apar, pentru că societatea este într-o continuă schimbare prin prisma evoluției tehnologiei. Îți amintești că probabil puținele materii, precum economia, logica, filosofia și psihologia, erau cele care se apropiau de ceea ce presupune a fi realitatea, însă nici acestea nu erau actualizate la nevoile societății, plus că se desfășurau pe parcursul unui an, fiecare în parte și reprezentau materii nesemnificative, dacă nu alegeai vreuna dintre ele pentru examenul de bacalaureat.Nu ne învață nimeni cum să gestionam banii, nu știm ce presupune educația financiară, pentru că foarte puține persoane știu cu adevărat cu ce se mănâncă și nu pentru că au beneficiat de aceasta de-a lungul timpului, ci pentru că s-au lovit de situații și au învațat din greșeli.
Atât în familie, cât și la școală ni se prezintă necesitatea unei diplome în găsirea unui loc de muncă, însă nimeni nu ne spune, ca idee măcar, că există și varianta întemeierii unei afaceri.În schimb, ți se spune că trebuie să muncești ca să poți plăti chiria, utilitățile și să poți întreține familia. De asemenea, e important să ai un job stabil pentru a putea face un credit prin care să-ți poți lua o mașină sau o casă, pentru că astfel procedează majoritatea oamenilor și acesta e cursul firesc. Nu ne spune nimeni că acești oameni, care muncesc zi de zi, de dimineață până seara reușesc cu greu să facă față cheltuielilor și scumpirilor de la lună la lună.De asemenea, se observă tot mai mult o degradare a fizicului și a psihicului, ca urmare a suprasolicitării la care oamenii sunt expuși zi de zi, în fuga de a câștiga un ban în plus, ca să nu mai zici de precaritatea relațiilor umane, la orice nivel, care este un semnal de alarmă pentru generațiile viitoare.
Înveți pentru a obține o diplomă, mai bine zis, o poți cumpăra și fără să înveți, pentru a te potrivi standardelor societății și a deveni un angajat perfect.Doar că neprevăzutul este departe de a fi spulberat, pentru că, odată ce termini facultatea realizezi că începi de la 0.Poate că diploma te ajută să dai consistență cv-ului și să ai un punct de plecare, însă ca să poți fi angajat trebuie să dovedești că ai experiență în domeniu, ceea ce e imposibil când abia ieși de pe ușa facultății. Ai o diplomă în mâini și atât, pentru că anii de facultate sunt în pricipiu bazați pe teorie, iar practica lasă de dorit, rezumându-se la 2-4 ore pe saptamână, în decurs de o lună pe semestru, iar aceste ore nu te pregătesc pentru ce va urma, ci se cer a fi realizate pentru a bifa în programă perioada de practică.Așadar, dacă îți cauți de muncă în domeniu, majoritatea angajatorilor solicită experiență, pe care o pot îndeplini doar cei care se află în câmpul muncii de ceva timp, iar dacă totuși vrei să pornești de undeva, ca să fii angajat va trebui să lucrezi sub nivelul tău, pentru ca în timp să poți evolua. Întrebarea e: Cum dobândești experiență dacă nu te angajează nimeni?!
Dacă te gândești să urmezi alt domeniu, aici discuția se complică, pentru că nu numai că n-ai experiență într-un alt domeniu, dar nu ai nici idee despre ce presupune în practică un alt job și pe bună dreptate, angajatorul nu vrea să-și bată capul cu un începător, atât timp cât sunt specialiști care caută loc de muncă. Astfel, ajungi în punctul în care realizezi că nimic nu te-a pregătit pentru a înfrunta realitatea, ci ți-a deviat drumul privind dezvoltarea ta ca om și individ în societate.
Acum îți vin în minte tot felul de întrebări:
De ce învățăm pentru a ajunge în același punct 0?
De ce urmăm o școală care nu ne pregătește pentru viață?
De ce nu suntem educați financiar pentru a ne descurca în viață?
De ce când suntem mici realitatea ne este prezentată ca o utopie?
De ce nu învățăm din greșeli?
De ce nu dorim să ieșim din zona de confort și să luăm atitudine?
De ce nu ni se prezintă mai multe variante de trai de când suntem mici?
De ce urmăm singura direcție de a fi angajat? Și nici măcar angajați nu reușim să fim...
De ce nu dorim să ținem pasul cu evoluția și să ne adaptăm stilul de viață pentru a ne fi bine?
Și pentru fiecare -De ce?- va trebui să găsești răspunsuri și soluții de a-ți schimba situația actuală, pentru că nimeni nu o va face în locul tău... și poate că e mai bine așa, nu vei avea asupra cui să plasezi vina. Da, e nedrept, dar e adevărul de care te lovești măcar o dată în parcursul tău.
Viața ta e viața ta, deci ceea ce faci cu ea depinde de tine. Da, mediul nu te ajută și va trebui să te descurci singur, să pornești de la 0, așa cum ai făcut-o până acum și fiecare lucru nou va aduce un plus de valoare dezvoltării tale personale și profesionale.
La finalul fiecarei zile trage linie și noteaza-ți fiecare pas care te-a adus mai aproape de visul tău și fii recunoscător pentru fiecare lucru benefic din viața ta.
„Fă Rai din ce ai!”
...